Berging van de scheepsschroef SS Esso Oranjestad

Schroef van de gezonken olietanker  Esso Oranjestad

Nadat  diepzee duiker Percy Sweetman tijdens een van zijn duiken op het wrak van SS Esso Oranjestad heeft ontdekt en na een tweede duik naar het wrak  met nog twee duikers vrienden, waarbij ontdekt werd dat de scheepsschroef was afgebroken van de as  ontstond het idee om deze schroef te bergen.

Hun voornaamste doel voor de berging is om deze scheepsschroef als een herdenkingsmonument te plaatsen en wel nabij de plek waar op 16 februarie 1942 ooggetuigen hebben  waargenomen hoe  in de nachtelijke uren de duitse onderzeer U-156 dit schip heeft geraakt met een torpedo. In die nacht lagen twee Esso olie tankers de SS Pedernales en SS Esso Oranjestad buiten het rif te wachten , beiden schepen werden door torpedo’s geraakt , de SS Pedernales is niet gezonken , de SS Esso Oranjestad is naar 69 meter  achter het rif gezonken waarbij 15 van de 25 bemanningsleden zijn overleden.

Afgelopen maandag 13 april is het de  duiker Percy Sweetman met een team bestaande uit de duikers Dick de Bruin, Andre Loonstra, Paul Martijn, Toine van der Klooster en Rigo Hoenkamp de eerste stap van de  berging  om de schroef van een diepte 69 meter naar 12 meter  net achter het rif te brengen gerealiseerd, dit met behulp van een luchtzak. De dag erna is het Percy met een duikersteam gelukt de schroef binnen het rif te brengen  in de Commandeursbaai te Savaneta. Zaterdag 18 april ’09 na 67 jaar is de schroef onderwater dicht bij de kant bij Cañon  in de commandeursbaai gebracht met behulp van vaten als lichters om door een kraan aan wal te worden gehesen. Hiermee  is  een stukje historie van de tweede wereldoorlog  aan wal gebracht.

 

3 comments to Berging van de scheepsschroef SS Esso Oranjestad

 • Inmiddels zijn er twee van de drie WW2 ankers geborgen, welke bij Eagle Beach op de bodem lagen.
  De eerste die geborgen werd was plm 4m hoog. De tweede is wat kleiner en wordt vandaag 18 februari 2010 overgedragen aan de Marinierskazerne Savaneta tbv een monument ter nagedachtenis aan de vier in 1941 omgekomen leden van het demontageteam die een blindganger van de U156 onschadelijk moest maken.
  Zie hiervoor beschrijving mbt de Esso Oranjestad.

 • Wim de Boer

  Kijk dan eens op deze site !

  http://www.lago-colony.com/

 • hans lobbers

  Een zeer mooie website en tevens een zeer interessant onderwerp waar ik na ruim 20 jaar aruba helemaal niets van af wist.