Periode van droogte op Aruba

De droge tijd op Aruba

Op Aruba kennen we over het jaar twee seizoenen, een seizoen met regen en een van droogte.  De droge tijd begint elk jaar in de maand april, afhankelijk hoe de regentijd is geweest kan het vroeger of wat later beginnen, de droge tijd gaat meestal geleidelijk in. In de natuur kunnen we wel duidelijke signalen zien dat de droge periode is begonnen de bomen verliezen hun bladeren, de meeste struiken en het gras verdorren. Gedurende deze droge tijd passeert de zon op 21 maart de evenaar naar het noorden en keert op 21 juni  om weer op 21 oktober boven de evenaar te staan en gaat dan weer  naar het zuiden. Gedurende deze warme maanden staat de zon zowat recht boven ons eiland waarbij de zon tweemaal loodrecht passeert, verder heerst er tijdens deze periode een sterke noordoosten wind.  Aruba ligt op 12 graden Noorder/breedte en 70 graden Westerlengte.

De meeste loofbomen zijn  dan afhankelijk  van het vocht welke hun diepe wortels uit de grond kunnen opnemen, verder van de sappen die ze hebben opgeslagen in hun wortels. Daar in tegen wordt het vocht onttrokken van de bomen en planten via de bladeren door de warme temperatuur van  de zon en door de harde wind. Om te voorkomen dat ze teveel sappen verliezen door verdamping laten ze de bladeren vallen, de bomen waarvan de bladeren veervormig zijn samengesteld en ook nog eens kleine blaadjes hebben proberen nog een gedeelte van hun loof te behouden. De groep cactussen hebben zich tijdens de regentijd  vol gezogen met water en tijdens de droge tijd zie je deze cactussen van een volle vorm veranderen naar een hoekige scherpe vorm, de bladeren van de cactussen zijn in principe hun naalden, hiermee beschermen de cactussen zich tegen verdamping. Verder zijn er bomen en struiken  bekend  als  “ evergreens ”, overigens meestal te vinden op de kalkvlakte of de rand ervan, die in de droge periode de bladeren behouden en groen blijven. De bekendste is wel de Wayaca ( pokhout boom ), verder de Mata di pisca, Mancha cashaca, Beishi di laman en de Camari. De bladeren van deze soort planten zijn leerachtig en laten weinig verdamping toe.

Van de fauna kunnen we opmerken dat wat de kleine diertjes betreft zoals de vlinders, Cicade en libelles, tijdens deze periode  minderen, maar de eitjes en poppen overleven de droge tijd. Daar in tegen zien we dat de mieren, termieten en papier wespen ( maribombas ) zeer actief zijn. De termieten leven in grote kolonies en bouwen hun woon plekken in bomen. Deze woon plekken het lijken grote donker bruine bollen waarvan de Prikichi ( kleine parkiet ) dankbaar gebruik maakt om er een nestje in te bouwen.

 De natuur helpt mee met het overleven van de dieren ( vogels, hagedissen, etc. )  tijdens deze droge periode. De cactussen zijn in de maand april in bloei,  dan is er eerst nectar van de bloem en daarna doen de dieren zich te goed aan de vruchten.

Langs de kust is het een genot om de sterns en meeuwen met hun kroost te zien jagen naar voedsel. Gedurende deze droge periode komen ook de schildpadden terug van hun lange reis om eieren te begraven in het witte zand, hun eieren worden door de warmte van de zon uitgebroeid.

1 comment to Periode van droogte op Aruba