de Roze Vleugelhoorn schelp

QUEEN  CONCH – de ROZE  VLEUGELHOORN

Latijns : strombus gigas

Papiaments: Carco

Carco is een van de meest voorkomende schelp soorten op Aruba. Er is zelfs een theorie dat de naam Aruba afkomstig zou kunnen zijn het Indiaanse woorden voor schelp “ora” in combinatie met eiland “oubau” , Aruba zou dan schelpen eiland betekenen. De indianen die al voor het jaar nul hier hebben gewoond, hebben schelpen gebruikt om werktuigen te maken, zoals bijlen, beitels, snij voorwerpen, schrapers en van het midden van de schelp boortjes enz..

Schelpen werden gebruikt voor sieraden zoals hals kettingen, hoofdtooi versieringen, decoraties en zelfs als een waardevol object voor de ruilhandel.  Een op de duizend van de carco kan een prachtige roze parel produceren dit gebeurt dan tussen de mantel en de schelp van de slak. De mooiste roze carco parels worden gebruikt bij het ontwerpen van juwelen zoals oorspelden en kettingen.

De Carco met name de slak die de schelp maakt is nog steeds zeer geliefd om te eten dit kan zijn gestoofd, ingemaakt of in salades. Aruba heeft sinds de deelname aan het CITES verdrag een verbod op het verhandelen van de schelp.

Door overvangst van deze slak (schelp) soort behoort hij nu onder de bedreigde diersoorten. Tijdens het snorkelen zie je voornamelijk de jonge en onvolwassen exemplaren (sub-adult), de volwassen slak met een volgroeide vleugel komt nog voor in dieper water. Op Aruba wordt de volwassen slak carco pacheco genoemd, in het Nederlands ook wel grote kroonslak, koninginnehoorn of koninginneschelp.

Zeepaardje Aruba

ZEEPAARDJE op ARUBA    

Latijns;  Hippocampus reidi           

Papiaments;  Kabai di awa


Zeepaardjes zijn altijd leuk om te zien. Zeepaardjes zijn vissen, er is nog een visje de pipefish  (kun je het neefje van zeepaardje noemen), beiden hebben dezelfde opmerkelijk lichaam.

Zeepaardjes kun je het beste spotten tussen de gorgonian koralen, lang bladig zeegras, mangroven en in het bruin gekleurde alg-soort zeewier (sargassum?). Door de perfecte schutkleur van het zeepaardje is het wel een verplichting om elke vierkante meter van het veld te doorzoeken.

Deze visjes (beestjes) zijn erg verlegen op het moment dat ze zich gespot voelen, ze wenden hun gezicht van je af, kun je op foto’s zien. Een opmerkelijk detail is dat bij de zeepaardjes de mannetjes bij hun staart een buidel hebben waarin de eitjes door het vrouwtje worden ingebracht en na bevruchting worden uitgebroed. Na een broedtijd van 2 to 3 weken, worden de visjes vanuit de buidel geboren om direct vrij te zwemmen, een geboorte kan wel duizend kleintjes produceren waarvan er maar enkele volwassen worden. Het zeepaardje zwemt met een rugvin en twee borstvinnen die zich vlakbij de kieuwen bevinden.

Miniatuur zeilbootjes op 18 Maart 2010

Miniatuur  Zeilboot  wedstrijden

 Op 18 maart wordt op Aruba door de stichting Aruba miniature sailing boat  ter ere van de Vlag en Volkslied dag  wedstrijden gehouden op het strand naast het Wilhelminapark  tegenover het gouverneurshuis.

Vanuit Bonaire en Curaçao komen ook liefhebbers van deze sport om mee te  doen, voor de deelnemers is het een uitdaging om het bootje zodanig af te stellen om het parcours foutloos en het snelst te zeilen. Nadat bij de start het bootje is ingesteld, zeilt het bootje zonder verdere hulp zelfstandig het parcours. Op het strand is het genieten van het commentaar van de eigenaars (kapiteins) hoe de bootjes aan het varen zijn, alsof ze er zelf op zitten.

De kleurrijke zeiltjes en de prachtig geschilderde bootjes is een prachtig gezicht, zowel op het strand en op het water tijdens de races. Zoals U op de foto’s kunt zien zijn er kunstwerkstukjes tussen de miniatuur bootjes.Mangel Halto onderwater

Mangel  Halto  onderwater

Vanuit mangel halto strand kun je zowel aan de west kant en zuidkant snorkelen.

De westkant is uitermate geschikt voor te oefenen met snorkelen of duiken en natuurlijk voor kinderen. De bodem is zanderig met groeiende koraal formaties en koraalvisjes, het water is rustig met weinig stroming.

De zuidkant bestaat uit een strook ondiep water omgeven met mangroven waar tussen de wortels veel zeediertjes leven. Over het rif in de open zee kunt U genieten van een weelde aan koraalsoorten en vissen.

Op de kalkachtige bodem bevinden zich harde en zachte soort koralen met een enorme hoeveelheid aan koraalvissen, trekvissen en schelpen. Met de foto’s kunt U een indruk krijgen van de zeezichten bij het rif aan de open zee kant.

Mangel Halto strand

MANGEL   HALTO  Strand

 Aan de zuidkant van Aruba bevindt zich een uniek stukje strand gelegen  tussen het hoge eerste kalkplateau en het tweede plateau die zich net boven het water niveau van de zee bevindt. Langs de kust en de rand van het plateau groeien verschillende soorten mangroven.  Deze groei  en aan de zuidkant een kleine rif geven genoeg bescherming tegen de zee zodat zich een prachtig strandje is ontstaan voor recreatie. Dit strandje geeft volop mogelijkheden voor picknicken , zonnebaden en aan de westkant is het water ondiep en uiterst geschikt voor kinderen. Tevens voor beginnende snorkelaars is het een prachtige plaats om te oefenen met in het ondiepe gedeelte al de nodige vissen en koraalsoorten. Tussen de luchtwortels van de mangroven is het een kraamkamer voor allerlei zeediertjes en koraalvisjes.

Arubaans Tortelduifje TOTOLICA

Totolica      Arubaans tortelduifje

Een kleine vogel waarvan de vleugels roodbruin gekleurd zijn, met donkere randen aan de lichaamsveertjes die strategisch verdeeld zijn over het lijfje wat een prachtige tekening weer geeft, de staart is overwegend zwart. Het snaveltje is oranje met een zwart puntje gekleurd, bij het jonge en vrouwelijke vogeltjes is deze kleuring minder fel en bij de vrouwtjes zijn over het algemeen de kleuren van de borst veertjes lichter getint.

De Totolica is een zeer bewegelijk vogeltje die voornamelijk zaad als voedsel op de grond zoekt. De nacht brengen zij door hoog in de bomen tussen de takken en bladeren voor bescherming.

De Totolica’s hebben zich aangepast met de evolutie van het eiland Aruba, vroeger waren de vogels voornamelijk te vinden in de kunuku en momenteel zijn ze in de bebouwde kom te vinden. Bij huizen met begroeiing van vruchtbomen en struiken kunnen zij zich uitstekend uitleven.

Op beschutte plekjes meestal hoog maken zij eenvoudige nestjes van enkele takjes en van binnen met grassprietjes afgewerkt. Het legsel is twee eitjes die wit van kleur zijn. De pas geboren vogeltjes zijn grijs met wat wit van kleur, een perfecte camouflage kleur tot ze uitvliegen.

Baby BeachBaby Beach


Aan de zuidoost kant van het eiland bevindt zich een mooie baai met de naam Baby Beach.
Je kunt er onder beschutting van bomen uren achtereen doorbrengen terwijl deze baai  ook heel geschikt is voor gezinnen met jonge kinderen.

Bij harde wind zijn er geen hoge golven in deze voor een groot gedeelte ingesloten baai.
Bijna dagelijks krijgen schoolkinderen er zwemles wat een heel leuk en levendig aanzicht biedt.

Maar ook geoefende en ongeoefende snorkelaars kunnen daar hun hart ophalen.
Je kunt er veilig in rustig helder water snorkelen, omringd door vele prachtige vissen.

De foto’s bij dit artikel zijn allemaal in en rond deze baai gemaakt.


Kinikini Arubaanse torenvalk

Arubaanse Torenvalk      KINIKINI


Dit is een kleine soort valk die veel vergelijking heeft met de Amerikaanse torenvalk,  lengte 25 -30 cm beweegt zich zeer snel met zijn spitse vleugels en een lange staart.

De kleuren van de  lichaamsveren  zijn  overwegend bruinroodbruin en de vleugels grijs , verder heeft het kopje prachtige witte bakkebaarden, met grote heldere ogen.

Zijn leef gebied is aan de noordkust en meestal langs de openvlaktes  waar hij met snelheid en laagvliegend zijn prooi kan vangen. Zijn voedsel bestaat uit levende dieren , op de foto heeft de kinikini een hagedis als maaltijd.

De roep van de kinikini is een snel klinkende schreeuw “ki-ki-ki-ki” waaruit zeer waarschijnlijk de naam kinikini is ontstaan.


Aruba's Carnaval parade deel 4

Het vierde deel met foto’s van de grote parade in Oranjestad op de L G Smith Blvd.

Aruba's Carnaval parade deel 3

Het derde deel met foto’s van de grote parade in Oranjestad op L G Smith Blvd.