FLORA op ARUBA

FLORA op Aruba ,

De planten soorten ( vegetatie ) op Aruba is kenmerkend door de grond soort, het eiland is verdeeld in voornamelijk de Aruba lava formatie en een aanzienlijk gedeelte uit kalksteen.

Aruba kent langs de westkust, gedeeltes aan de zuidkant en de noordoostkust witte stranden ( fijn kalkzand ) waar de vegetatie schaars is maar nog steeds de typische Cocorobana te vinden is.

Bij de grenzen van de lava formatie met de kalksteen lagen kun je de meest verscheidene soorten bomen, struiken en kruidachtige planten vinden.

Aruba kent een lange droge periode die in de maand maart begint en meestal eindigt eind september, vanaf 21 maart passeert de zon de evenaar naar het noorden toe , Aruba ligt op 12 N B, totdat de zon de keerkring 33 NB bereikt is het 21 juni, terug op de evenaar is het dan weer 21 september. Gedurende die periode is het dus erg warm en droog op Aruba.

De zon staat loodrecht boven Aruba op 12 mei en bij de terugkeer op 12 augustus.

De flora is dus aangepast aan dit warme klimaat, bomen en planten met dikke leerachtige bladeren , soorten met geveerde bladeren, andere met schubben , ook die hun bladeren laten vallen en de bomen die met hun penwortel diep in de grond nog vocht kunnen onttrekken. De meest unieke zijn natuurlijk de cactussen familie die het vocht opslaan in hun lederen huid en met de stekels waar de wind door waait voor verkoeling zorgen om verdamping tegen te gaan.

De Kalksteen gronden kunnen het water beter vast houden, op Aruba kennen we een kalksteen gebied vanaf Boca Rincon ( noordoost kant ) tot Fontein waar enkele zoetwater bronnen bevinden. Hier vinden we de planten ( bomen ) die het hele jaar door groen zijn. Op de lava formatie gedeelte waar het regenwater door de rooien ( droge rivieren) afgevoerd wordt naar zee vinden we de vegetatie die gedurende de natte periode vol in bloei en groen staat en gedurende de droge tijd het hard te verduren hebben ,doordat het water hier geen kans krijgt de grond in te dringen maar wordt afgevloeid naar zee.

Ook heeft de vegetatie aan de windzijde van het eiland ( noordoost kant) het zwaar te verduren met de Noordoost passaat wind en het zilte vocht van de zeewind.

Het groene gebied tussen de heuvels , waar door tussen komst van een dam het water wordt tegenhouden in de rooi.

Comments are closed.