Arubaans Tortelduifje TOTOLICA

Totolica      Arubaans tortelduifje

Een kleine vogel waarvan de vleugels roodbruin gekleurd zijn, met donkere randen aan de lichaamsveertjes die strategisch verdeeld zijn over het lijfje wat een prachtige tekening weer geeft, de staart is overwegend zwart. Het snaveltje is oranje met een zwart puntje gekleurd, bij het jonge en vrouwelijke vogeltjes is deze kleuring minder fel en bij de vrouwtjes zijn over het algemeen de kleuren van de borst veertjes lichter getint.

De Totolica is een zeer bewegelijk vogeltje die voornamelijk zaad als voedsel op de grond zoekt. De nacht brengen zij door hoog in de bomen tussen de takken en bladeren voor bescherming.

De Totolica’s hebben zich aangepast met de evolutie van het eiland Aruba, vroeger waren de vogels voornamelijk te vinden in de kunuku en momenteel zijn ze in de bebouwde kom te vinden. Bij huizen met begroeiing van vruchtbomen en struiken kunnen zij zich uitstekend uitleven.

Op beschutte plekjes meestal hoog maken zij eenvoudige nestjes van enkele takjes en van binnen met grassprietjes afgewerkt. Het legsel is twee eitjes die wit van kleur zijn. De pas geboren vogeltjes zijn grijs met wat wit van kleur, een perfecte camouflage kleur tot ze uitvliegen.

Comments are closed.