Zee Schildpadden 1

Schildpadden op Aruba

Vanaf de maand maart begint het seizoen dat de zeeschildpadden nesten ingraven op de  witte stranden van Aruba.

De witte stranden aan de west-zuid kant van heteiland zijn erg geliefd voor de schildpad  van het soort  “Driekiel” , The Leatherback, ( dermochelys coriacea ), het schild van de schildpad ziet er uit als een onderwater schip met een driekiel en de verharde huid is leerachtig vandaar de gekozen namen. Er zijn aan de westzuid kust dit jaar al 64 nesten geteld die gelegd zijn door de driekiel, van de schildpad soort Cawama , Loggerhead ( Caretta-caretta ) zijn er tot nu toe twee nesten geteld maar dit kan zeer zeker nog meer worden gezien dat de Cawama later in het jaar actief is met nesten in het witte zand te graven.

Aan de oostzuid kant van Aruba, boca grandi beach , rogersbeach en Baby beach worden ook nesten in gegraven hier zijn de soorten Caret, Hawksbill (eretmochelys imbricata ) en de Turtuga blanco, Green turtle ( chelonia mydas ) actief op de stranden.

Verder zijn aan de noordkant van het eiland, de baaien met witte zand stranden en duinen, ook plaatsen waar de schildpad nesten worden gelegd. Op deze plaatsen zijn er dit jaar al 50 nesten geteld.

Ter bescherming van de nesten aan de west-zuid kust worden om de legplaatsen hekken geplaatst door de stichting Turtug-A-ruba. Deze hekken worden geleend van de dienst openbaren werken ( D.O.W. ) van daar de rood wit geblokte balken hetgeen een gekleurd aanzien geeft op onze stranden.

Op aruba wordt er sinds de jaren 70 via het netwerk WIDECAST ( wider caribbean sea turtle conservation network ) een conservatie programma ontwikkeld ter bescherming van de zeeschildpadden en hun eieren, tevens om een beter technisch inzicht te verkrijgen over de zeeschildpad biologie. Sinds het jaar 1985 is er op Aruba door minister Mito Croes een overeenkomst getekend ter bescherming van de schildpadden. De zee schildpadden mogen op aruba niet meer gevangen worden voor consumptie en ook de eieren niet meer opgegraven worden. Momenteel wordt op Aruba de stichting Turtug-A-ruba al jaren enthousiast geleid door echtpaar Richard & Edith van der Wal.

De foto’s laten een toer zien langs de stranden aan de west en zuid kust van aruba met de bescherm hekken om de nesten,  deze zijn genomen vanaf Arashi  ( noordpunt ) langs de westkust met de hotels langs Punto brabo naar de zuidkust.

Comments are closed.