Info over Aruba

Algemeen

In het jaar 1499 lande Alonso de Ojeda een Spaans ontdekking reiziger ( zoals hij in zijn logboek schreef) op 19,000 hectare zand, cactussen en steen, net voor de kust van Venezuela, ook schreef hij: “ik kwam op een eiland met reuzen”. Archeologische opgravingen op de kust van het eiland bewijzen dan Alonso de Ojeda gelijk had, want de resten van de eerste bewoners van Aruba waren veel groter dan de gemiddelde Europeanen van die tijd.

In begin jaren1600 behoorde Aruba al tot Nederland door Peter Stuyvesant die deze eilanden afpakte van de Spanjaarden In de jaren van 1800 werd op Aruba goud gevonden vlak bij de hoogste berg de “Jamanota” die 188 meter hoog is. Meer als 100 jaar was goud het belangrijkste export middel samen met de zaden van de Divi Divi boom (grondstof voor het looien van leer) en de Aloë(grondstof voor crèmes en medicijnen) In 1926 kwam hier op Aruba de eerste olie raffinaderij de The Royal Dutch Shell en een paar jaar Later kwam op San Nicholaas de Lago Oil Refinery, beide waren ze het grootste inkomen van Aruba.

Aruba is het meest westelijk gelegen eiland van de Benedenwindse Eilanden . De oppervlakte van het eiland is 193 km2, het is zo groot als het eiland Texel. Aruba bestaat uit een kern van oude gesteenten dat zich meer dan honderd miljoen jaar geleden door o.a. onderzeese uitbarstingen gevormd heeft. Ongeveer 60 miljoen jaar geleden verscheen dit gesteente boven zeeniveau, Daarna werd het omgeven door veel jongere afzettingen in de vorm van koraalkalksteen. Het oudste vulkanische gedeelte van Aruba bevindt zich dan ook in het midden van het eiland. Hier bevinden zich ook de hoogste toppen van het eiland, de 189 meter hoge Jamanota en de 188 meter hoge Arikok. De noordkust is steil en rotsachtig. Door de noordoostpassaat beukt de zee constant met grote kracht tegen de kust. Het zuidoostelijke deel van het eiland bestaat uit kalksteenformaties. Aan de westkant zijn kilometers lange zandstranden, die tot de mooiste van de wereld gerekend worden. Hier staan ook bijna alle hotels. In tegenstelling tot de noordkant is de zee hier kalm en zeer helder.

Klimaat

Aruba heeft een tropisch klimaat en het is er altijd zonnig. De gemiddelde temperatuur is er bijna 28° C. graden en er waait altijd een noordoostpassaat. Het verschil tussen zomer en winter is gemiddeld slechts 3,6° C. en het verschil tussen dag en nacht is gemiddeld 5,5° C. De gemiddelde regenval is ongeveer 60 cm per jaar, en de regen valt meestal in de vorm van korte, hevige plaatselijke buien. De meeste regen valt in de maanden november, december en januari. De warmste maanden zijn augustus, september en oktober.
Door het tropische klimaat met zijn beperkte regenval is de plantengroei op de droge grond beperkt. Er komen voornamelijk struikgewassen, agaven, cactussen en boomsoorten als de Kwihi en de typische dividivi voor. Deze boomsoort wordt door de wind gevormd. Maar het meeste zijn de cactussen diverse soorten over het hele eiland verspreid. Er komen zeven soorten hagedissoorten voor, waarvan de leguaan de bekendste is. Verder komen er twee slangensoorten voor, de Santanero en de giftige Cascabel een ratelslang Aruba heeft ongeveer 174 vogelsoorten. De meeste komen echter alleen om te overwinteren of zijn op doortocht naar een andere broedplaats. Ongeveer 50 soorten broeden op het eiland.

Planten en dieren

Zoogdieren zijn vooral geiten en ezels. Omdat geiten alles eten zijn ze zeer bedreigend voor de toch al kwetsbare plantengroei. De levende organismen van het koraal behoren tot de holtedieren. Verder komen er in zee o.a. barracudas, inktvissen, haaien, krabben, kreeften, roggen, schildpadden, zeepaardjes en zeesterren etc. etc.

 Belangrijke Adviezen als je op vakantie bent in Aruba.

Op Aruba hebben we de Arubaanse Florin (Afl. of  Awg.) maar ook kan je overal met US Dollars betalen, de wisselkoers van de Dollar naar de Afl. is:
1 US$  is  Afl. 1.75 of  Afl. 1.80
Euro’s moeten bij de bank omgewisseld worden.
Als je bij de Bank Dollars of Euro’s gaat wisselen moet je een identificatie meenemen, bijv.  Paspoort of rijbewijs.

 Maar overal verspreid op Aruba vind je Pin automaten waar je geld kan opnemen van je bank of giro rekening, Arubaanse Florins of US Dollars, het is aan te raden om dan Arubaanse Florins op te nemen in plaats van dollars anders wordt er 2 keer koers berekend.

 Telefoon:
Je kunt je mobile telefoon meenemen als je op KPN of Vodafoon geabonneerd bent.
Land code voor Aruba is +297-
Land code voor Nederland vanuit Aruba is 0031-

 Drinkwater:
Het is niet nodig om flessen water te kopen het water van Aruba is van uitstekende kwaliteit, het wordt gemaakt van zeewater.
Het drinkwater komt van de tweede grootste Water Destillatie fabriek van de wereld.
Het water is niet alleen perfect en puur maar smaakt ook heel lekker.

 Elektriciteit:
De elektriciteit op Aruba is 110Volt, 60 Hz. En heeft een Amerikaans stekker systeem (stekker met platte pootjes) Voor apparatuur uit Europa moet je hier een transformator gebruiken, en een verloop stekker.