de Roze Vleugelhoorn schelp

QUEEN  CONCH – de ROZE  VLEUGELHOORN

Latijns : strombus gigas

Papiaments: Carco

Carco is een van de meest voorkomende schelp soorten op Aruba. Er is zelfs een theorie dat de naam Aruba afkomstig zou kunnen zijn het Indiaanse woorden voor schelp “ora” in combinatie met eiland “oubau” , Aruba zou dan schelpen eiland betekenen. De indianen die al voor het jaar nul hier hebben gewoond, hebben schelpen gebruikt om werktuigen te maken, zoals bijlen, beitels, snij voorwerpen, schrapers en van het midden van de schelp boortjes enz..

Schelpen werden gebruikt voor sieraden zoals hals kettingen, hoofdtooi versieringen, decoraties en zelfs als een waardevol object voor de ruilhandel.  Een op de duizend van de carco kan een prachtige roze parel produceren dit gebeurt dan tussen de mantel en de schelp van de slak. De mooiste roze carco parels worden gebruikt bij het ontwerpen van juwelen zoals oorspelden en kettingen.

De Carco met name de slak die de schelp maakt is nog steeds zeer geliefd om te eten dit kan zijn gestoofd, ingemaakt of in salades. Aruba heeft sinds de deelname aan het CITES verdrag een verbod op het verhandelen van de schelp.

Door overvangst van deze slak (schelp) soort behoort hij nu onder de bedreigde diersoorten. Tijdens het snorkelen zie je voornamelijk de jonge en onvolwassen exemplaren (sub-adult), de volwassen slak met een volgroeide vleugel komt nog voor in dieper water. Op Aruba wordt de volwassen slak carco pacheco genoemd, in het Nederlands ook wel grote kroonslak, koninginnehoorn of koninginneschelp.

Comments are closed.