Gekroonde keizersvis / Rey di chamba

Gekroonde keizersvis  – Rey di chamba – Queen angelfish (  Holacanthus ciliaris )

Deze prachtige vis behoort tot de keizersvis soorten en is een van de mooiste vissen die we tegen komen in onze riffen. De “Rey di chamba” is een solitaire of paar-gewijs levende vissoort, ook zeer gehecht aan zijn territorium. Meestal zwemmen zij met zijn  tweetjes rond  in hun territorium die ze dan beschermen tegen indringers van hun eigen soort. De jonge  “rey di chamba”  visjes  kunnen wel in hetzelfde territoria leven maar die hebben een andere kleur tekening op hun lijfje, blauw gestreept over  het kopje en twee blauwe strepen over hun lijfje, dit zou de verklaring kunnen zijn dat ze in hun gebied worden geaccepteerd.

Wat zo prachtig is aan deze vis  is de zwarte plek op hun kop omringd door een fel blauwe ring hetgeen samen een kroontje weergeeft, vandaar de naam “ gekroonde keizersvis “.

Ze voeden zich met het spons dat aan de koraalsoorten groeit, dit is zeer uniek bij de koraalvissen, de jonge visjes poetsen regelmatig de parasieten af van andere vissen. Doordat deze vis zo prachtig gekleurd is en een sierlijke zwemmer is, is hij zeer geliefd voor aquarium houders.

Om dit te voorkomen, van de “Rey di Chamba”  zijn er niet veel, beschermd de wet onze riffen en is er geen vergunning mogelijk om ze te exporteren.

 

Comments are closed.